Zahraniční politika Baracka Obamy na Blízkém východě - Pospíšilová, Petra; Kočí, Kateřina; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato práce se zabývá zahraniční politikou Baracka Obamy vůči Íránu v kontextu defenzivního realismu. Pomocí analýzy vybraných prezidentských projevů a strategických dokumentů se práce pokouší zjistit, zda se v Obamově zahraniční politice objevily prvky defenzivního realismu. Pro účely této práce bylo vybráno období mezi lety 2009-2016. V teoretické části je nastíněna charakteristika teorie defenzivního realismu. Druhá kapitola obsahuje v prvé řadě koncept zahraniční politiky a následně její tvorbu v USA. Třetí kapitola se poté zabývá případovou studií zahraniční politiky Baracka Obamy vůči Íránu. V poslední kapitole dochází k aplikaci teorie v rámci zodpovězení podotázek, které směřují na Obamovu politiku. Na základě výsledků lze usoudit, že se v Obamově zahraniční politice vůči Íránu objevily prvky defenzivního realismu.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses