Meranie spokojnosti zákazníkov so službou zdieľaných áut - Kalmárová, Dominika (2022)
Hlavným cieľom bakalárskej práce je zmeranie spokojnosti zákazníkov so službami zdieľaných áut v Prahe. Vedľajšími cieľmi tejto práce je zistenie, čo ľudí od používania týchto služieb odrádza a čo ich naopak motivuje. Prvá časť práce sa venuje teoretickým poznatkom ohľadom služieb a marketingového mixu. Druhá kapitola je venovaná zákazníckej spokojnosti, lojalite a spôsobu sledovania a merania zákazníckej spokojnosti. Tretia kapitola sa venuje službe carsharing, jej histórii, vývoju a výhodám, ktoré sú spojované s carsharingovými službami. K zaisteniu potrebných dát bolo v marci 2022 prevedené online dotazníkové šetrenie. Následne bola prevedená analýza a spracovanie dát, na základe ktorých boli nájdené odpovede na všetky stanovené výskumné otázky a hypotézy.