Mediální obraz migrace : případová studie České republiky - Sklenářová, Barbora (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv médií na veřejné mínění v České republice. Hlavním cílem je zjistit, zda mohou zvolené zpravodajské portály IDnes.cz, Lidovky.cz a Novinky.cz podporovat skepticismus české společnosti vůči migraci a uprchlictví. Práce nejprve ukotvuje teoretická východiska zaměřující se na mediální nástroje, které v konečném důsledku napomáhají vytvářet zveřejňované články. Následně jsou selektované články podrobeny analýze, jež sleduje, jakým způsobem je problematika migrace a uprchlictví vyobrazována pro české čtenáře. Závěrem došlo k naplnění stanoveného cíle, tedy byla potvrzena hlavní výzkumná otázka, že média mají negativně orientovaný vliv na veřejné mínění v České republice. Tato případová studie může pomoci k dalšímu zkoumání účinků médií na společnost.