Obraz migrace v českém zpravodajství v roce 2015 - Malečková, Markéta; Druláková, Radka, 1973-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá možnou rolí médií ve formování veřejného mínění. Jejím cílem je zjistit, zda informování médií v ČR o migraci v průběhu migrační krize v roce 2015 bylo zatížené takovým způsobem, kdy mohlo ovlivnit veřejné mínění o problematice. Česká televize je jako jediné české veřejnoprávní médium poskytující televizní zpravodajství vhodným reprezentativním subjektem. Cíle bylo dosaženo snahou získat odpověď na výzkumnou otázku týkající se hledání základních znaků, které vysílaní vykazovalo. Za účelem zobecnění je v rámci kvalitativního výzkumu podrobně analyzováno šest reportáží České televize odvysílaných v období od srpna do října roku 2015 o uprchlické krizi a problematikách s ní spojených. Dílčími částmi výzkumu jsou diskurzivní analýza, analýza vizuálního sdělení a analýza vztahující se k dodržování kvalitativních nároků na mediální produkty. Užitím těchto přístupů bylo odhaleno mírně zatížené a negativní vizuální zpracování reportáží o migraci. V rámci mluvené řeči nebyly zpozorovány žádné významné znaky poukazující na negativní prezentaci migrace a migrantů. Takové faktory sice mohly mít dílčí dopad na postoj jedince, nebyly však natolik významné způsobem, aby mohly formovat názory celé české veřejnosti.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses