Role sociálních hnutí při vytváření identity USA - Vašínová, Adéla (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem národní identity Spojených států amerických. Zkoumanými subjekty této práce jsou vybraná sociální hnutí působící na americkou společnost. Jedná se o hnutí za občanská práva a hnutí Black Lives Matter. Cíl práce je zhodnotit role těchto hnutí při formování současné americké národní identity a určit, jaký vliv měla tato hnutí na její současný stav. Těchto cílů bylo dosaženo kvalitativním výzkumem, ve kterém byla realita zkoumána interpretativním přístupem. Hnutí byla hodnocena zaprvé z hlediska subjektivních a objektivních významů, které realitě přisuzovala hnutí a společnost. Zadruhé byla stanovena k hodnocení kritéria zkoumající projevy identitární politiky u jednotlivých hnutí. Během praktické části bylo zjištěno, že se u vybraných sociálních hnutí objevují známky identitární politiky, které napadají charakter společnosti, a dochází tak ke zpochybňování znaků a hodnot, které tvoří národní identitu Spojených států amerických.