Krize na evropském jednotném trhu se zemním plynem v roce 2021 - Hofmann, Štěpán (2022)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou příčiny plynové krize v Evropské unii v roce 2021. Práce zkoumá vnější a vnitřní faktory, jež mohou mít vliv na cenu komodity na evropském referenčním plynovém hubu TTF. Jsou testovány hypotézy: (H1) Ceny zemního plynu na hubu TTF jsou závislé na cenách asijského LNG, (H2) Ceny zemního plynu na hubu TTF jsou závislé na cenách ropy nebo uhlí. Cenové faktory jsou zkoumány pomocí Engle-Grangerova testu kointegrace, vliv zbylých činitelů je ověřen komparací vývoje příslušných ukazatelů. Z výzkumu vyplývá, že plynová krize byla způsobena souhrou negativních vlivů. Z cenových faktorů byl zjištěn velmi silný vliv cen asijského LNG, což potvrzuje H1. Hypotéza H2 je naopak vyvrácena, jelikož výsledky dopadů cen konkurenčních paliv na ceny TTF jsou statisticky nevýznamné. Krizi mohla způsobit i nadprůměrná spotřeba v prvních pěti měsících roku 2021, velmi nízká naplněnost úložišť a podprůměrný dovoz komodity v letních měsících roku 2021.