Vliv médií a veřejného mínění na tvorbu zahraniční politiky České republiky na příkladu zahraničněpolitických událostí z let 2019 a 2021 - Wierzgońová, Ewa; Kočí, Kateřina; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou médií, veřejného mínění a jejich vlivu na tvorbu zahraniční politiky, která působením rozmanitých vnějších a vnitřních faktorů podléhá patrným změnám. Jejím cílem je zkoumat vazby mezi médii, zahraniční politikou a veřejným míněním na konkrétním případě České republiky (ČR). V části teoretické jsou společně s tradičním pojetím zahraniční politiky a diplomacie nastíněny změny, kterými prochází. Dále se práce věnuje tématu médií a jejich vlivu jak na tvorbu zahraniční politiky, tak na veřejné mínění – ty dohromady vytvářejí pomyslný trojúhelník nápomocný ke správnému pochopení mediální síly v oblasti tvorby zahraniční politiky. V praktické části je formou případové studie realizován kvalitativní výzkum, jehož cílem je na základě analýzy vybraných českých médií a zahraničněpolitických událostí z let 2019 a 2021 odpovědět, jak média formují význam zahraničněpolitických událostí a postavení ČR v nich, a jak média a veřejné mínění ovlivňují tvorbu zahraniční politiky ČR.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses