Pracovněprávní vztahy během pandemie COVID-19 - Epimakhova, Tatyana (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje pracovněprávním vztahům na území České republiky v období pandemie COVID-19. Cíl tkví ve stanovení toho, jakým způsobem COVID-19 dokázal ovlivnit určité aspekty jejich právní regulace. Důraz je kladen na alternativní způsoby výkonu práce, poněvadž přispívají vetší flexibilitě práce a snížení nezaměstnanosti, rovněž jsou vhodným instrumentem pro zdolávání mimořádných a nežádoucích události. Teoretické kapitoly této práce uvádí čtenáře do samotné problematiky pracovněprávních vztahů a jejich před pandemické legislativy. Praktická část se zabývá změnami způsobenými pandemií, a to obzvlášť u zvolených flexibilních forem práce. Závěr práce nastiňuje sporné aspekty a existující regulační mezery jejich současné právní úpravy. Přinos práce spočívá v podrobném a syntetickém náhledu na vybrané alternativní způsoby výkonu práce. Poskytuje zajímavé údaje o jejich regulaci v Německu, jež v této oblasti slouží zdrojem inspirace pro Českou republiku a doplňuje nedostatek těchto informací v českém jazyce.