Teorie střetu civilizací a realita současnosti : Případová studie: Válka v Afghánistánu - Horváthová, Natálie; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se věnuje problematice teorie střetu civilizací, kterou definoval Samuel P. Huntington. Cílem práce je posoudit, zda lze teorii aplikovat na válku v Afghánistánu a potvrdit tak její platnost a použitelnost v mezinárodních konfliktech současného světa. Teoretická část práce popisuje mezinárodní konflikty a teorii střetu civilizací s důrazem na charakteristiku civilizační střetů. Detailně jsou také rozebrány rozdílné znaky islámské a západní kultury, které mohou být zdrojem vzniku konfliktů. Pro praktickou část byla využita metoda případové studie, která detailně analyzuje válku v Afghánistánu i události, které jí předcházely. Pro analýzu jsou využita kritéria civilizačních střetů odvozená z Huntingtonovy teorie. Výsledek této analýzy je nejednoznačný. Některé znaky zlomové války konflikt naplňuje, ale některé, i ty zásadní, nikoli. Lze tedy konstatovat, že nelze válku v Afghánistánu chápat a nakládat s ní jako s klasickým civilizačním střetem
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses