Slovensko-španielske kultúrne štandardy - Svitačová, Simona; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Napriek tomu, že Španielsko aj Slovensko sú štátmi Európy, existujú medzi nimi viaceré kultúrne rozdiely. Pri strete týchto dvoch kultúr môže preto dochádzať k rôznym kultúrnym šokom, ktoré výrazne sťažujú interkultúrnu komunikáciu. Za cieľ tejto diplomovej práce sme si teda zvolili identifikovať a zhodnotiť slovensko-španielske a španielsko-slovenské kultúrne rozdiely z pohľadu ľudí, ktorí sa dostali do stretu s opačnou kultúrou. Výskum týchto rozdielov sa opiera o teoretické východiská spojené so známymi osobnosťami v oblasti interkultúrnej komunikácie. Zvolili sme kombináciu kvantitatívneho dotazníkového šetrenia od Geerta Hofstedeho a kvalitatívne hĺbkové rozhovory v súlade s metodológiou Alexandra Thomasa. Výskum nám pomohol identifikovať rôzne kultúrne šoky, pochopiť rozdiely medzi slovenskou a španielskou kultúrou, čo povedie k zefektívneniu interkultúrnej komunikácie a minimalizovaniu nedorozumení, ktoré vznikajú kvôli kultúrnym rozdielom.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses