Udržitelnost v kosmetickém průmyslu a její vliv na spotřebitele - Němec, Adam (2022)
Tato diplomová práce se zabývá udržitelností v kosmetickém průmyslu a jejím vlivem na spotřebitele. Cílem práce bylo zjistit, jestli a do jaké míry je pro spotřebitele důležitá udržitelnost při nákupu kosmetických produktů a na základě zjištěných skutečností doporučit, jak udržitelnost kosmetických produktů implementovat do firemní strategie a komunikovat ji zákazníkům. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byla vytvořena literární rešerše, která byla zpracována na základě české a zahraniční odborné literatury. V praktické části byl pomocí online dotazníkového šetření vyhodnocen vliv udržitelnosti u kosmetických produktů na spotřebitelé v České republice. V primárním i sekundárním výzkumu bylo prokázáno, že udržitelnost má vliv na spotřebitele při nákupu kosmetických produktů. S rostoucím povědomím spotřebitelů u problematice udržitelnosti roste jejich zájem o složení produktů a mění se jejich preference. Trh s udržitelnými kosmetickými produkty je stále relativně malý, ale do budoucna se bude rozšiřovat a jeho důležitost a proto by se měli kosmetické firmy na udržitelnost zaměřit.