Dopady Covid-19 na odvětví letecké dopravy a evropské letecké společnosti. - Janda, Filip; Vaško, Martin; Štemberk, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Abstrakt Práce je rozdělena na pět kapitol, první dvě jsou teoretické a charakterizují Covid-19 a odvětví letecké dopravy. Třetí kapitola zkoumá dopad Covid-19 na svět a Evropu. Tyto regiony jsou poté srovnávány ve vlastním výzkumu v kapitole čtyři. Pátá kapitola analyzuje rozdíly dopadu pandemie mezi nízkonákladovými a klasickými dopravci. Závěrečná kapitola hodnotí některé pozitivní dopady na životní prostředí. Tato práce zkoumá a analyzuje vlivy SARS-CoV-2 na oblast mezinárodní letecké dopravy ve světě a v Evropě, s cílem zjistit, jak silné byly dopady SARS-CoV-2 v různých oblastech světa a proč. Dále se práce zabývá analýzou evropských leteckých společností jako celku, za účelem zjištění rozdílu dopadu SARS-CoV-2 na nízkonákladové a klasické letecké dopravce. Pro účely komparace využívá bakalářská práce stanovené ukazatele, na základě, kterých srovnává jednotlivé oblasti a typy aerolinek. Jedná se například o četnost letů, počet cestujících, využití letadel, RPK, ASK, LF nebo vliv a výše státní podpory pro aerolinky v době pandemie. Výsledky výzkumu ukázaly, že nejvíce zasaženou z porovnávaných oblastí byla EU-27, která měla nejhorší výsledky takřka ve všech ukazatelích. Překvapím zjištěním byly výsledky Číny, která se objevovala na druhém konci žebříčku než EU-27. Pátá kapitola ukázala, že rozdíly dopadu na základě ukazatelů na nízkonákladové a klasické dopravce byly minimální.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses