Válka v Sýrii z hlediska teorie střetu civilizací - Pavlík, Adam (2022)
Cílem této práce je zjistit, do jaké míry lze teorii střetu civilizací Samuela Huntingtona aplikovat na válku v Sýrii a následně posoudit, zda lze zkoumaný konflikt považovat za civilizační střet. V teoretické části je rozebrána samotná Huntingtonova teorie, přičemž je kladen důraz zejména na charakteristiky definující civilizační střety. Následně je v empirické části analyzováno, zda lze definované faktory pozorovat na příkladu války v Sýrii. Součástí praktické části je také stručné přiblížení vývoje konfliktu a analýza jednotlivých aktérů spolu s jejich aliancemi. V závěru je vyhodnocena platnost teorie střetu civilizací pro syrskou krizi.