Válka v Sýrii z hlediska teorie střetu civilizací - Pavlík, Adam; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem této práce je zjistit, do jaké míry lze teorii střetu civilizací Samuela Huntingtona aplikovat na válku v Sýrii a následně posoudit, zda lze zkoumaný konflikt považovat za civilizační střet. V teoretické části je rozebrána samotná Huntingtonova teorie, přičemž je kladen důraz zejména na charakteristiky definující civilizační střety. Následně je v empirické části analyzováno, zda lze definované faktory pozorovat na příkladu války v Sýrii. Součástí praktické části je také stručné přiblížení vývoje konfliktu a analýza jednotlivých aktérů spolu s jejich aliancemi. V závěru je vyhodnocena platnost teorie střetu civilizací pro syrskou krizi.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses