Závislost zdravotnických systémů evropských zemí na imigraci zahraničních lékařů - Balková, Tereza; Procházková Iliniţchi, Cristina; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Práce se zabývá problematikami mezinárodní migrace lékařů a nedostatku lékařské pracovní síly v evropských zemích. Cílem práce je zjistit, jakou roli hrála imigrace zahraničních lékařů v zajištění nabídky lékařské pracovní síly v evropských zemích v období let 2010-2018. Teoretická část se věnuje migraci lékařů v kontextu vysoce kvalifikované pracovní síly, motivačním faktorům migrace a trendům v migraci lékařů se zaměřením na evropský region. Praktická část se zabývá problematikou hustoty lékařských sítí a zjišťuje, jak mohou být v budoucnu ovlivněny stárnoucí lékařskou pracovní sílou. Dále je hodnocena schopnost zemí sytit svoji lékařskou síť prostřednictvím produkce nových lékařů a imigrace. Závěrem je analyzována míra závislosti evropských zemí v letech 2010-2018 na lékařích vzdělaných v zahraničí.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses