Odsun Němců z Československa po druhé světové válce - Kernalová, Marie-Magdaléna; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Práce se zaměřuje na analýzu odsunu jako řešení problematiky národnostních menšin v mezinárodních vztazích, a to na příkladu odsunu, nazývaném rovněž jako vyhnání či transfer, Němců z Československa po druhé světové válce. Jejím cílem je zodpovědět otázku, zdali byl odsun menšiny z území jiného státu správným nástrojem k řešení situace v poválečné společnosti. Otázka je zkoumána pomocí popisu a analýzy historické události odsunu Němců z Československa po jednotlivých kapitolách ve svém historickém, právním a morálním kontextu na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Hypotézou práce je, že v kontextu své doby byl odsun jediným možným a správným řešením problematiky německé menšiny na československém území. Z analýzy vyplývá, že odsun Němců byl historicky podmíněné řešení, které reagovalo na problematiku německé menšiny v Československu. Dlouholeté problematické soužtí v kombinaci s hrůzami druhé světové války vyústily v situaci, ve které představoval odsun řešení, které bylo potřebné, uskutečnitelné, naplánované a mezinárodně schválené. Z morálního hlediska nelze ovšem zapomínat na oběti, které měl odsun na svědomí. Odsun jako nástroj řešení v mezinárodních vztazích má své historické místo. V budoucnu by ovšem neměl být znovu využit a společnost by se měla vyhnout principu kolektivní viny.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses