Nabídka a potenciál pivních stezek v ČR se zaměřením na Krkonošskou pivní stezku - Havran, Lukáš (2022)
V teoretické části práce autor popisuje specifika gastronomického cestovního ruchu a detailněji pivní turismus. Práce se zaměřuje na pivní stezky na území České republiky, které jsou zkoumány jako produkt pivního cestovního ruchu. Výstupem tohoto zkoumání je vytvoření souhrnu pivních stezek na území České republiky spolu s jejich stručnou charakteristikou. Podkladem pro vytvoření tohoto souhrnu byly převážně zdroje volně dostupné na internetu. Práce se dále podrobněji zaměřuje na Krkonošskou pivní stezku, která je zkoumána z pohledu účastníka cestovního ruchu. Důraz je kladen zejména na služby, které jsou účastníkům v rámci stezky nabízeny. Těmito službami jsou hlavně služby ubytovací, stravovací, informační a dopravní. Za účelem zjištění, jak je Krkonošská pivní stezka svými účastníky vnímána a jaké jsou na ní ohlasy, bylo provedeno dotazníkové šetření. Výsledky výzkumu ukazují, že Krkonošská pivní stezka má dobrou pozici v rámci nabídky stravovacích, ubytovacích a informačních služeb, mírně však zaostává v rámci dopravních služeb. Ohlasy účastníků a vnímání stezky jsou převážně pozitivní. V závěru práce je Krkonošská pivní stezka porovnána s pivní stezkou 13 Brauereien Weg, která se nachází v německých Horních Frankách (Oberfranken). Obě stezky jsou porovnávány především z hlediska nabízených služeb. Z porovnání především vyplynulo, že německá pivní stezka výrazně lépe marketingově využívá svůj potenciál. Strana nabídky na německém trhu pivního cestovního ruchu obecně více využívá značku a s ní spojenou tradici a kulturu německého piva za účelem vytvoření podnikatelských příležitostí.