Dopad pandemie COVID-19 na zahraniční obchod Ukrajiny - Nikiforova, Vitaliia; Bolotov, Ilya; Šváb, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Pandemie COVID-19 je jednoznačně ekonomickým šokem, který z velké části zasáhl všechny země. Na příkladu rozvojové země, kterou je Ukrajina, tato bakalářská práce poukazuje na změny v mezinárodním obchodu země v důsledku tohoto hospodářského otřesu. Práce se také zabývá změnami v komoditní struktuře vývozu a dovozu, důvody, které k tomu spolu s pandemií vedly, stávající výchozí pozicí země a s tím souvisejícími perspektivami obchodu, hlavními obchodními partnery a ekonomickými vazbami. Výzkumná otázka práce je zaměřena na to, jaký vliv měla pandemie COVID-19 na zahraniční obchod Ukrajiny v porovnání s válkou na Donbasu. Práce se tak zaměřuje na zhodnocení toho, který z ekonomických šoků byl pro zemi silnější a jak následně ovlivnil mezinárodní obchod. Mezi vedlejší cíle práce mimo jiné patří srovnání účinnosti vládních opatření přijatých v souvislosti s potlačováním negativních dopadů pandemie ve dvou postsovětských zemích – na Ukrajině a v Bělorusku. Pomocí tohoto srovnání je možné odpovědět na otázku, zda tato opatření byla nutná zavést vzhledem k omezení mezinárodního obchodu. V závěru práce jsou shrnuty veškeré dopady na mezinárodní obchod Ukrajiny v reakci na pandemii COVID-19. Co se týče metod výzkumu, pro účely bakalářské práce je především prováděn sběr relevantních dat, na jehož základě se uskuteční analýza ekonomického vývoje v čase a analogie při porovnání dvou ekonomických šoků. Pro prohloubení tohoto tématu je také využita metoda komparace.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses