Řešení hlavních ekonomických příčin deforestace : Případová studie brazilské Amazonie - Machart, Jan (2022)
Lesy jsou nenahraditelnou součástí naší planety, v posledních letech se ovšem dostávají do stále většího ohrožení. Právě brazilská Amazonie je domovem světově nejrozsáhlejších tropických deštných lesů. Cílem této bakalářské práce je identifikovat nejvýznamnější přímé ekonomické příčiny deforestace primárních lesů se zaměřením na oblast brazilské Amazonie a navrhnout jejich možná řešení vedoucí ke zpomalení odlesňování. K tomu je využita především analyticko-syntetická metoda. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Obecné teoretické poznatky první kapitoly jsou v rámci případové studie aplikovány na konkrétní případ brazilské Amazonie. Za posledních 30 let ztratila brazilská Amazonie lesní území o velikosti Španělska. V roce 2021 dosáhla roční ztráta primárních lesů přes 1,3 milionu hektarů – nejvíce od roku 2009. Svůj podíl na tom má i vláda brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Nejvýznamnější přímou ekonomickou příčinou deforestace primárních lesů brazilské Amazonie je pastevectví, které se na tomto procesu podílí ze 74 %, podle některých studií dokonce až z 80 %. Zemědělství obecně je v Brazílii zodpovědné za 98 % odlesňování. Na závěr práce byla navržena řešení vedoucí k omezení podílu pastevectví na odlesňování. Zaprvé řešení v rámci dodavatelských řetězců jako například inovativní agroekologické postupy zvyšující produktivitu, dohody o nulové deforestaci, certifikace udržitelného lesního hospodaření nebo omezení konzumace hovězího masa. Zadruhé ekonomická a finanční řešení v podobě zvýhodněných úvěrových podmínek, platební záruky či vládní daňové a dotační politiky, která motivují k udržitelnému hospodaření. Zatřetí řešení právního charakteru, mezi které patří legislativa na ochranu životního prostředí, jednoznačně vymezené a