Diverzifikace ekonomiky Saúdské Arábie se zaměřením na ekonomická města - Ondráček, Tomáš; Jiránková, Martina, 1967-; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem saúdské ekonomiky podle strategického plánu Saúdská vize 2030. Zvláštní pozornost je věnována budování ekonomických měst a jejich vlivu na postupující ekonomickou diverzifikaci. V první kapitole je zhodnocena současná ekonomická a společenská situace v Saúdské Arábii a jsou zde vysvětleny negativní dopady silné závislosti hospodářství na těžbě ropy. V druhé kapitole jsou popsány jednotlivé kroky, kterými Saúdská Arábie rozvíjí hospodářská odvětví ve snaze plnit stanovené cíle Saúdské vize 2030. Dále se druhá kapitola zaměřuje na ekonomické dopady plánovaných ekonomických měst. Pomocí statistických dat je nakonec zhodnocena úspěšnost dosavadní ekonomické diverzifikace.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses