Diverzifikace ekonomiky Ománu - Leissnerová, Eliška; Jiránková, Martina, 1967-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá diverzifikací ekonomik zemí bohatých na přírodní zdroje. Na příkladu Ománu uvádí možné strategie diverzifikace. V první části zmiňuje možné negativní následky závislosti ekonomiky pouze na vývozu jedné komodity. Úvodem zmiňuje země Zambie, Chile, Venezuela a Indonésie, a popisuje jejich strategii diverzifikace, problémy s ní spojené, a její dopady. Práce se zaměřuje na ropné země v Perském zálivu, popisuje jejich společná specifika i rozdílné podmínky a na základě těchto informací zhodnocuje jejich strategii diverzifikace. V druhé části se práce soustředí na diverzifikaci Ománu a zjišťuje, že výhody leží v jeho trhu práce a v odvětví turismu. Práce popisuje detailněji strategii diverzifikace Oman Vision 2020, která měla relativní úspěch, a navrhuje, ve kterých odvětvích bude potřeba zlepšení v rámci Oman Vision 2030 a 2040.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses