Diverzifikace ekonomiky Kataru - Krauz, David; Jiránková, Martina, 1967-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Čas je velmi relativní pojem a rychlost jeho běhu se zvyšuje, když se musí v časové tísni aktivně jednat a současně plánovat kroky a strategie pro budoucí rozvoj. Je tedy obtížné si představit situaci zemí jako právě Katar, které jsou zcela závislé na bohatství z neustále ubývajících neobnovitelných zdrojů v podobě ropy nebo zemního plynu. Limitováni množstvím rezerv svého přírodního bohatství, musí tyto „Resource-Based“ země připravit různé diverzifikační plány, které by chránily ekonomiku před cenovými šoky vyvážených komodit a v budoucnu aspoň z části mohly pokrýt ztráty příjmů z exportu vytěžených a následně zpracovaných komodit. Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit, jak Katar diverzifikuje svoji ekonomiku a následně zhodnotit, zda jsou tyto postupy efektivní. Bude se jednat tedy o identifikaci a analýzu diverzifikačních strategií stanovené katarskými autoritami, které definují kam a jak Katar soustředí své investice a následně zhodnotit a podložit efektivitu těchto kroků na bázi komparace aktuálních dat s daty za uplynulé roky. Mezi vedlejší cíle patří otázka vlivu výkyvů cen ropy a zemního plynu na diverzifikaci, poukázat na nebezpečí ne-diverzifikace, nebo také zjistit, jaké jsou překážky pro úspěšnější diverzifikaci ekonomiky v Kataru. Tato bakalářská práce zahrnuje několik studií z prostředí Kataru a celého regionu Perského zálivu z oblasti diverzifikace ekonomiky a závislosti na přírodním bohatství. Teoretické poznatky, které tvoří základ teoretické části této bakalářské práce, jsou čerpány z knih, článků nebo studií renomovaných autorů, zabývajících se problematikou diverzifikace a rozvoje ekonomik Perského zálivu, jako jsou mimo jiné např. Sami Mahroum, Rabah Arezki, Giacomo Luciani, Paolo Saviotti, nebo např. Matthew Gray. Konfrontace těchto te
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses