Faktory výnosů DPH v členských státech EU - Káník, Jakub; Zídková, Hana; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá závislost mezi výnosy daně z přidané hodnoty a různými faktory. Cílem je potvrdit či vyvrátit, zda existuje závislost mezi výnosy daně z přidané hodnoty a konečnou spotřebou domácností a vládních organizací, vývozem, dovozem, základní a implicitní sazbou, počtem snížených sazeb, celkovým hrubým domácím produktem a HDP na obyvatele. Pro zjištění těchto závislostí byla použita průřezová regresní analýza dat za členské státy EU pro rok 2019. Práce je rozdělena na tři kapitoly. První se zabývá daní z přidané hodnoty a empirickými studiemi. Druhá je věnována představení jednotlivých faktorů a třetí kapitola se zaměřuje na regresní analýzu. Na konci poslední kapitoly jsou potvrzeny či vyvráceny předpoklady, jaký vliv má která proměnná, a jsou interpretovány výsledky.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses