Pojetí odolnosti z perspektivy EU v období 2016-2021 - Šrámková, Barbora (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá přístupem Evropské unie ke konceptu odolnosti z hlediska evropské politiky sousedství. Klíčovým se stává období 2016–2021, kdy je pojem odolnosti hojně zmiňován a využíván po jeho zavedení do provádění strategie unijní sousedské politiky v roce 2016. Cílem práce je na základě analýzy klíčových strategických dokumentů evropské politiky sousedství zjistit, jakým způsobem Evropská unie přistupuje k pojmu odolnost a jakým způsobem je odolnost vnímána ve vztahu k dvěma unijním sousedským regionům – jižnímu sousedství a Východnímu partnerství. Teoretická část práce vymezuje pojem odolnost a jeho definici. V empirické části je nejdříve představena evropská politika sousedství a následně analyzováno pojetí odolnosti z perspektivy Evropské unie před a po jejím zavedení v kontextu evropské politiky sousedství. Na závěr analýzy jsou shrnuty zjištěné poznatky.