Implementace zabezpečení operačního systému Windows 10 - Linka, Michael (2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na Implementaci zabezpečení operačního systému Windows 10. Prvním cílem práce je Vymezení hardeningu operačního systému Microsoft Windows 10 v kontextu kybernetické bezpečnosti. Tento cíl je naplněn v prvních dvou kapitolách, kde jsou nejdříve vysvětleny pojmy jako je kyberbezpečnost a kyberprostor a následně jsou provázány s oblastí hardeningu Windows 10. Druhým cílem je Analýza aktuálně dostupných doporučení vládních a specializovaných organizací, který je naplněn v kapitole třetí. Do analýzy vstupuje celkem šest různých seznamů opatření, které jsou v této kapitole probrány. Třetí cíl práce je Sestavení seznamu opatření pro implementaci OS hardeningu, ten je naplněn vytvořením matice s finálním hodnotami konfigurací a vyřešením konfliktů mezi nimi. Dále je provedena klasifikační analýza pomocí mitigací z frameworku ATT&CK. Posledním cílem práce je Im- plementace definovaných bezpečnostních opatření pomocí PowerShell skriptu. Ten je naplněn v kapitole poslední kde nejprve proběhne jeho návrh, poté iterační vývoj a nakonec funkční testování.