Věrnostní program společnosti Lidl - Vacková, Simona; Volfová, Jitka, 1982-; Průša, Přemysl, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá věrnostním programem společnosti Lidl. Cílem práce je zjistit preference spotřebitelů v oblasti věrnostních programů a zároveň spokojenost zákazníků s věrnostním programem společnosti Lidl a na základě analýzy marketingové komunikace se zaměřením na věrnostní program Lidl Plus navrhnout zlepšení. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou představeny základní formy marketingové komunikace, dále je zde popsán zákazník a spokojenost zákazníka. Hlouběji jsou v této části popsány věrnostní programy, včetně aktuálních trendů v této oblasti. Praktická část je zaměřena na společnost Lidl a její věrnostní program. Ke splnění cíle jsem provedla kvantitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 352 respondentů. Na základě získaných dat jsou v závěru uvedeny doporučení pro zlepšení marketingové komunikace.
Vedoucí práce: Jitka Volfová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses