Česká zahraniční politika očima veřejnosti : Kritické zhodnocení vybraných aspektů Almond-Lippmannova konsenzu - Knížek, Richard; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práce se věnuje problematice role veřejnosti a veřejného mínění v procesu tvorby zahraniční politiky. Jejím cílem je kritické zhodnocení vybraných aspektů tzv. Almond-Lippmannova konsenzu v českém kontextu, konkrétně tezí týkajících se obecného nezájmu široké veřejnosti o zahraniční politiku, neinformovanosti veřejnosti o zahraničněpolitických problémech a také absence reálného vlivu veřejného mínění na zahraniční politiku. Vzhledem k časové blízkosti voleb do PSP ČR 2021 klade práce zvláštní důraz na význam zahraniční politiky pro voličské rozhodování. Výzkum je navíc rozšířen o nepříliš frekventovaný úhel pohledu a zabývá se také otázkou, zda má široká veřejnost vůbec sama zájem se na formulaci zahraniční politiky spolupodílet. Práce sestává ze dvou hlavních částí. První část představuje teoretický rámec diskuze o roli veřejnosti v procesu tvorby zahraniční politiky reprezentovaný dvěma hlavními modely (centralistický vs. pluralistický) a nabízí přehled dosavadního poznání dosaženého v oblasti veřejného mínění a zahraniční politiky. Druhá část práce prezentuje výstupy vlastního výzkumu v podobě dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu ukazují, že zájem veřejnosti o zahraniční politiku a význam zahraniční politiky v rámci voleb jsou minimálně srovnatelné s významem vnitropolitických témat a zájmem o ně. Výstupy však také naznačují, že sama veřejnost netouží po intenzivnějším zapojení do procesu tvorby zahraniční politiky. Konečně z provedeného šetření vyplývá, že informovanost veřejnosti o zahraniční politice je poměrně vysoká v otázkách aktuálních, závažných a se zvláštním významem pro ČR; naopak v otázkách časově neohraničených a české veřejnosti vzdálenějších se veřejnost orientuje hůře. Informovanost veřejnosti se zdá být také slabší
Výše zmíněné závěry podléhají možným omezením výzkumu, která jsou rovněž diskutována.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses