Švédske ozbrojené sily a ich účasť na zahraničných vojenských operáciach pod vplyvom soft power Švédska - Lúč, Marek (2022)
Švédsko patrí medzi krajiny s najväčšou mierou soft power a zároveň aj medzi krajiny s vojenskou silou malého alebo stredne veľkého štátu. Prínos diplomovej práce spočíva vo výskume vplyvu soft power nástrojov na švédske ozbrojené sily v rámci medzinárodných vojenských operácií ako predstaviteľa hard power nástroja. Opodstatnenosť diplomovej práce vychádza z tejto relatívnej nevyskúmanej oblasti. Diplomová práca si kladie za cieľ zistiť, či majú vybrané nástroje soft power (feministická politika, vzdelávací systém, ochrana životného prostredia a iné) vplyv na ozbrojené sily tejto krajiny. Spomenuté soft power nástroje sú vybrané na základe merania soft power, na základe ktorých je Švédsko vnímané ako soft power líder. Diplomová práca vykonáva kritickú diskurzívnu analýzu s použitím diskurzu. V tomto prípade za diskurz možno považovať oficiálne dokumenty a vyhlásenie švédskej vlády a švédskych ozbrojených síl. Na základe výskumu možno vyvodiť záver, že existuje vplyv soft power nástrojov na medzinárodné operácie švédskych ozbrojených síl. Hlavným prínosom diplomovej práce je vytvorenie troch teoretických modelov. Pozitívny model možno určiť na základe skúmanej problematike počas misie ISAF v Afganistane, neutrálny model možno sledovať na základe výskumu počas misie MINUSMA v Mali a negatívny, ale hypotetický model možno sledovať v rámci angažovanie sa Švédka v misií UNMHA v Jemene. Vytvorenie troch modelov dáva priestor na ďalší výskum tejto oblasti.