Role Norska a norských nevládních organizací v mírových procesech v Kolumbii - Schmiedová, Barbora; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Adamovská, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Norsko v posledních několika desetiletích v mírových procesech po celém světě zastávalo roli třetí strany. A jelikož se věnovalo různým podpůrným projektům v Kolumbii, která je více než 60 let sužovaná vnitřním konfliktem vlády a guerill, nebylo překvapením, když bylo zvoleno do role garanta pro mírová jednání 2012-2016 právě tam. V konfliktem zasažených státech, kde hraje Norsko roli třetí strany v mírovém procesu, jsou obvykle přítomny i norské nevládní organizace s lidskoprávním nebo humanitárním zaměřením. Cílem této bakalářské práce je představit a porovnat roli, kterou sehrály Norsko a vybrané norské nevládní organizace v mírovém procesu v Kolumbii ve spojitosti s mírovým jednáním. Nejprve zkoumá teoretický rámec role státu a nevládních organizací v mírovém procesu, kde představuje podmínky pro potenciálně efektivní zásah třetích stran a také požadavky, které musí splňovat nevládní organizace, aby jejich role v mírovém procesu mohla být považována za klíčovou. Formou případové studie analyzuje aktivity Norska a pěti vybraných norských nevládních organizací v rámci mírového procesu v Kolumbii. Závěrem hodnotí na základě teorie jejich přínos a komparuje, v čem se jejich role lišila. Zdůrazňuje důležitost jejich vzájemné spolupráce a jako zásadní rozdíl hodnotí úroveň formálnosti jejich působení.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses