Zaměstnávání občanů Ukrajiny v České republice - Mudra, Myroslava (2022)
Vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti v České republice se stále udržuje nízko a na trhu práce je nedostatek kvalifikované pracovní síly, čeští zaměstnavatelé jsou nuceni poptávat pracovníky ze zahraničí. V důsledku dlouholetých migračních vztahů a již získaných zkušeností se zaměstnáváním Ukrajinců, jsou to právě oni, o jejichž příchod má Česká republika zájem. Práce se zabývá problematikou zaměstnávání Ukrajinců na území České republiky. Klade si za cíl rozebrat konkrétní možnosti zaměstnávání občanů Ukrajiny v České republice a zjistit jejich výhody a nevýhody pro zaměstnance a zaměstnavatele. Dílčím cílem práce je představit programy ekonomické migrace a zjistit povědomí občanů Ukrajiny o těchto programech. Na teoretické zpracování problematiky navazuje výzkumná část, ve které je použita metoda dotazníkového šetření. Výstup z dotazníkového šetření by měl doplnit obecnou teorii a sloužit pro srovnání problematiky z teoretického a praktického hlediska.