Ropné sankce v mezinárodních vztazích - Svoboda, Kristián (2022)
Bakalářská práce „Ropné sankce v mezinárodních vztazích“ se především zabývá ekonomickými obchodními sankcemi zaměřené na ropu jako strategickou surovinu. Práce má za cíl zmapování a srovnání ropných sankcí od roku 1950 do roku 2021. První část je věnována ropnému průmyslu, obchodu a klasifikaci omezujících opatření. Druhá část přináší zmapování a komparaci ropných sankcí uložených během 2. poloviny 20. století. Za třetí se práce po obsahové stránce zaměřuje na ropné sankce 21. století a přináší pohled na omezující opatření uvalených EU vůči Rusku v roce 2022. Výsledkem práce je zmapování 19 sankčních epizod omezujících obchod s ropou či ropnými výrobky a jejich následné srovnání. Práce přispívá ke zlepšení stavu poznání dané problematiky, neboť detailně rozebírá ropné sankce a omezení, o kterých se v odborné literatuře píše jen zřídka.