Určující faktory demokracie - Špála, Jakub; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá určujícími faktory demokracie. Zkoumá tedy vztah mezi mírou demokracie v dané zemi a různými rysy dané země, které míru demokracie ovlivňují. Cílem práce je zjistit, které jsou klíčové určující faktory demokracie a pozorovat, jak se jejich význam v průběhu času proměnil. K tomu bakalářská práce využívá statistický model z jiné akademické práce, do kterého ale vkládá aktuální data. Práce dochází k závěru, že určujícími faktory demokracie jsou předchozí míra demokracie v dané zemi, rozšířenost základního vzdělání a HDP na obyvatele. Dalším zjištěním je, že ve sledovaném období bakalářské práce se v porovnání se sledovaným obdobím původní práce zvýšil vliv předchozí míry demokracie a školství na současnou míru demokracie. Vliv HDP na obyvatele naopak poklesl.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses