Cíle omezujících opatření Evropské unie - Obermajerová, Aneta (2022)
Bakalářská práce na téma Cíle omezujících opatření Evropské unie zkoumá souvislost mezi cíli sankcí EU a použitými nástroji k jejich dosažení. Zkoumání je založeno na komparaci jednotlivých omezujících opatření v rámci sankčních režimů se stejnými cíli. Cíle sankcí EU jsou zvoleny na základě nařízení nebo rozhodnutí Rady EU, či na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN, jejíž sankční opatření EU implementuje. Určitý vztah se podařilo prokázat u ukládání sankcí z důvodu kybernetických útoků, finančních podvodů, jako prevence před prováděním zakázaných transakcí a z důvodu podkopávání suverenity a územní celistvosti země. K dosažení každého z těchto cílů bylo použito stejných nástrojů. U sankčních režimů s ostatními cíli byla zjištěna pouze částečná souvislost, z čehož vyplývá, že se EU rozhoduje i na základě jiných faktorů.