Marketingová komunikace řetězce Lidl - Macál, Kryštof Michael (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá marketingovou komunikaci maloobchodního řetězce Lidl. Cílem bylo zhodnotit její účinnost a navrhnout případná doporučení na zlepšení. Vyhodnocení probíhalo na základě dvou dotazníkových šetření, v České republice a v Německu, dohromady u 395 respondentů. Výsledky ukazují, že komunikace společnosti se zákazníky je efektivní a pozitivně vnímaná zákazníky obou zemí. Závěrem jsou formulovány konkrétní kroky, které mohou společnosti pomoct ještě zvýšit spokojenost svých zákazníků.