Vliv nerostného bohatství na strukturu ruského hospodářství - Majer, Zdeněk (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem těžby nerostného bohatství na strukturu ruského hospodářství. Jejím cílem je zjistit, zda se v ruském hospodářství v letech 2005-2020 vyskytovaly symptomy holandské nemoci. Teorie holandské nemoci vysvětluje negativní důsledky přílivu zisků z těžby nerostných na strukturu hospodářství a hospodářský růst. Holandská nemoc se v hospodářství projevuje apreciací reálného kurzu, růstem reálných mezd, poklesem výrobního sektoru a zpravidla růstem sektoru služeb. K naplnění cíle práce jsou analyzovány makroekonomické indikátory odpovídající jednotlivým symptomům holandské nemoci.