Prokletí přírodních zdrojů v Nigérii - Asadov, Ilkham (2023)
V této bakalářské práce se bude jednat o prokletí přírodních zdrojů a holandské nemoci v Nigérii. V první kapitole bude pojednána rešerše literatury se základní informaci, týkající se surovinového prokletí a holandské nemoci a Nigérie. Na konci této části bude uvedena metodologie. Ve druhé kapitole bude popsána Nigérie jako země těžící ropu, do čehož zapadá postavení Nigérie na trhu s přírodními zdroji a environmentální a sociální dopady těžby přírodních zdrojů v Nigérii. Třetí kapitola se bude zaměřovat na analýzu ekonomické závislosti Nigérie na těžbě ropy a na diverzifikaci nigerijské ekonomiky. Cílem práce je zjistit, zda existují symptomy prokletí přírodních zdrojů v Nigérii v období 2000 – 2019.