Medzinárodné technologické sankcie vyslané USA a ich dopad na medzinárodný obchod - Madáč, Vratislav; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cieľom práce je objasniť a definovať pojem technologických sankcií a poukázať na dopad týchto sankcií na medzinárodný obchod a zapojené štáty. Cieľu sa práca snaží dosiahnuť s pomocou metódy analýzy legislatívnych dokumentov, odborných kníh, odborných článkov a novinových článkov. A taktiež s pomocou štatistických dát, ktoré boli použité pri objasňovaní vplyvu na medzinárodný obchod. Najväčším problémom bol fakt, že pojem technologické sankcie je relatívne nový a v literatúre ešte nepoužívaný. Z toho dôvodu neexistuje priama definícia pojmu. Práca sa zaoberá technologickými sankciami vyslanými Organizáciou spojených národov, Európskou Úniou a Spojenými štátmi americkými. Ďalej práca analyzuje sankcia vyslané USA a ich vplyv na cieľovú krajinu, vysielajúcu krajinu a medzinárodný obchod. V závere práce bola načrtnutá definícia technologických sankcií a rovnako aj ich zásadný význam v medzinárodných vzťahoch a diplomacii. Bolo ukázané, že tieto sankcie majú zásadný vplyv nielen na ekonomiku cieľovej krajiny, ale aj na medzinárodný obchod. Tieto poznatky môžu rozšíriť chápanie týchto sankcií a poukázať na vplyv, ktoré tieto sankcie majú na obchod vo svete.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses