Protekcionismus na příkladu obchodní války USA a Číny - Růžička, Matěj; Antal, Jarolím, 1986-; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou protekcionismu v mezinárodním obchodě na příkladu nedávné obchodní války Spojených států amerických a Číny. V roce 2018 započal americký prezident Donald Trump tuto obchodní válku, když zvýšil cla na dovoz oceli a hliníku do USA, s cílem ochránit domácí výrobu v těchto sektorech ekonomiky a dále také snížit americký obchodní deficit s Čínou. Tato práce analyzuje vliv protekcionistických překážek obchodu exportní odvětví – zejména na exporty amerických zemědělských komodit a jejich případný odklon do třetích zemí. Nicméně tato práce také rozebírá také pozadí tohoto konfliktu, a to současné tendence protekcionismu v soudobém mezinárodním obchodě.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses