Využití autonomní manipulační techniky v automobilovém průmyslu - Skála, Jan (2022)
Diplomová práce představí autonomní manipulační techniku (AGV), včetně jejích výhod a specifik. Role autonomní manipulační techniky je převoz materiálu bez obsluhy z místa nakládky do místa vykládky. AGV je rozepsána nejprve obecně a následně je zasazena do výrobní haly automobilového průmyslu (do společnosti Škoda Auto). Cílem bylo rozebrat finanční i nefinanční faktory implementace AGV. Finanční faktory jsou náklady na implementaci spolu s ekonomickou návratností. Mezi nefinanční faktory patří vytíženost strojů, bezpečnost i spolehlivost. Tím dojde k rozborům, za jakých podmínek má smysl AGV nakupovat, investičních kritérií i přínosů AGV pro výrobní firmu. Ze simulací a výpočtů vyplynulo, že AGV představují zajímavou úsporu mzdových nákladů na obsluhu vysokozdvižných, ale hrozí neoptimální volba počtu nasazených strojů, kdy stroje mohou být přetížené nebo nevytížené. K vypracování byla využita dostupná odborná literatury a interní data společnosti Škoda Auto.