Aktuální bariéry spojené s procesem přistoupení Srbska k EU - Trojáček, David (2022)
Bakalářská práce se fokusuje na aktuální bariéry spojené s procesem přistoupení Srbska k EU. Jejím cílem je identifikovat největší překážky, které brání Srbsku na jeho cestě ke vstupu do EU a uvést doporučení, kterými by mohlo dojít k jejich odstranění. Mnoho z těchto bariér má přímou souvislost s historickým vývojem Srbska, konkrétně s vývojem Svazové republiky Jugoslávie. Práce začíná uvedením historického kontextu Srbska od začátku 90. let, až po jeho jednání o přistoupení k EU. Druhá kapitola se zabývá jednak ekonomickou připraveností Srbska, především zkoumání makroekonomické stability, tak i identifikací jeho nejdůležitějších obchodních vztahů. Součástí práce je také identifikace ne-ekonomických překážek, které obsahují především legislativní a korupční problémy, boj proti organizovanému zločinu, konflikt mezi Srbskem a Kosovem a vývoj vztahů s Čínou a Ruskem. V závěru práce je identifikován možný budoucí vývoj vstupu Srbska do EU.