Podpora obnovitelných zdrojů v EU se zaměřením na fotovoltaiku v Rakousku a České republice - Rosenbergová, Eva (2022)
Tato diplomová práce řeší podporu obnovitelných zdrojů energie v Rakousku a České republice. Cílem bylo zhodnotit podíl obnovitelných zdrojů v jednotlivých zemích, popsat možnosti podpory z evropských a národních zdrojů a zjistit faktory využívání obnovitelných zdrojů. Byly analyzovány jednotlivé vlivy, které pomáhají nebo brání používání těchto zdrojů v porovnávaných zemích. Dále tato práce porovnává využitelnost solárních elektráren, výši dotace a výši nákladů na instalaci stejných projektů FVE v Rakousku a v Česku. V závěru jsou formulovány výsledky zjištění a možná doporučení do budoucna pro zvýšení používání obnovitelných zdrojů v České republice.