Využití interaktivní metody vícekriteriálního programování KSU-STEM pro optimalizaci akciového portfolia - Bradshawová, Veronika (2022)
Cílem diplomové práce je sestavení optimálních akciových portfolií pro dva typy investorů s různými postoji k riziku. Za tímto účelem jsou využity přístupy vícekriteriálního rozhodování a dvoufázová rozhodovací procedura. V první fázi této procedury je vstupní soubor akcií omezen na efektivní akcie z každého z akciových sektorů pomocí metody vícekriteriálního hodnocení variant ELECTRE I. Ve fázi druhé jsou z efektivních akcií sestavena optimální portfolia s využitím interaktivní metody vícekriteriálního programování KSU-STEM. Sledovanými kritérii jsou aktuální informace z burz a charakteristiky akcií, vypočtené na základě historického vývoje cen akcií a vyplacených dividend. K vyjádření důležitosti kritérií je využita Saatyho metoda, požadující vhodné informace od rozhodovatele. Práce nabízí nezbytný teoretický základ z oblasti vícekriteriálního rozhodování se zaměřením na popis využitých metod a z oblasti kapitálového trhu včetně popisu investičního rozhodovacího procesu a definice charakteristik investičních instrumentů. Pro zpracování vstupních dat je využit program MS Excel, metoda ELECTRE I je implementována pomocí vlastní funkce v programu R a pro optimalizace portfolia metodou KSU-STEM je využit software Lingo. Výstupy práce jsou v průběhu aplikace dvoufázové rozhodovací procedury podrobně slovně i graficky analyzovány se zaměřením na jejich srovnání na základě investorova postoje k riziku.