Plnění lidskoprávních závazků podle mezinárodních paktů - Masaříková, Anna (2022)
Bakalářská práce se věnuje plnění lidskoprávních závazků plynoucích z mezinárodních paktů z pohledu konkrétních oblastí činnosti Výboru pro lidská práva a Výboru pro hospodářská, sociální a kulturní práva, zejména skrze proces podávání zpráv. Nejprve se práce zabývá vymezením ústředních témat, kterými jsou teorie compliance, lidská práva na univerzální úrovni mezinárodního práva, a kontrolní mechanismy mezinárodních paktů. Následně se hlavní část práce zaměřuje na komparaci zmíněných lidskoprávních výborů podle několika kritérií. Patří mezi ně vznik obou výborů a jejich příslušných lidskoprávních paktů, povinnosti z nich vyplývající, opční protokoly paktů, proces podávání zpráv, individuální a mezistátní stížnosti, a návštěvy států.