Stárnutí populace v Jižní Koreji a s tím související životní podmínky seniorů - Nguyen, Phuong Anh (2022)
V současnosti je v Jižní Koreji nejnižší míra fertility na světě (0,837 v roce 2020) a zároveň se zde nachází i jedno z nejvyšších temp stárnutí obyvatelstva, přičemž se očekává, že do roku 2060 bude 40 % populace starší než 65 let. Zároveň UN předpovídá, že počet obyvatel v Jižní Koreji dosáhne vrcholu kolem roku 2024 a poté začne značně klesat. Právě snižující se míra fertility a rostoucí naděje dožití jsou největšími přispěvateli ke stárnutí populace země. Cílem této práce je zhodnotit aktivní stárnutí a s tím související životní podmínky seniorů v Jižní Koreji od roku 2008 a zároveň vymezit demografickou strukturu Jižní Koreje a identifikovat příčiny stárnutí obyvatel a současné problémy, které s tím souvisí. První kapitola se věnuje teoretickému vymezení demografických ukazatelů a aktivního stárnutí a bude zanalyzováno stárnutí obyvatel ve světě. Druhá kapitola analyzuje stárnutí populace v Jižní Koreji a zabývá se příčinami a problémy spojené se stárnutím. Poslední kapitola se zaobírá aktivním stárnutím na případu Jižní Koreje. Bude vysvětleno, proč je aktivní stárnutí důležitým způsobem života pro starší Korejce. Současně bude zhodnocena jejich ekonomická situace a budou představeny programy, které podporují aktivní stárnutí.