Európske štrukturálne a investičné fondy - prípadová štúdia zameraná na Slovenskú republiku - Novák, Jaroslav (2022)
Táto bakalárska práca je zameraná na problematiku a jednotlivé aspekty využívania eurofondov na Slovensku. Cieľom práce je vyhodnotiť čerpanie eurofondov na Slovensku vzhľadom na vykonaný pokrok v absorpčnej kapacite jednotlivých operačných programov. Hodnotenie čerpania eurofondov na Slovensku je ďalej analyzované vzhľadom na naplňovanie jednotlivých európskych priorít a odporúčaní Rady Európskej únie. V neposlednom rade sa práca zaoberá aj čerpaním eurofondov v jednotlivých slovenských samosprávnych krajoch a vyhodnotením vplyvu výmeny vlády SR na čerpanie eurofondov. Hlavnou analytickou metódou využívanou v tejto bakalárskej práce je komparácia. Ide hlavne o porovnávanie dostupných údajov k čerpaniu eurofondov na Slovensku medzi rokmi 2018 až 2021. Zo súhrnu hlavných analýz vyplýva, že využívanie eurofondov na Slovensku je síce z hľadiska európskych priorít a prerozdeľovania eurofondov medzi samosprávnymi krajmi v poriadku, no avšak v oblastiach ako riadenie sa odporúčaniami Rady EÚ či celkovej absorpčnej kapacity sa má Slovensko ešte kde zlepšovať. Výsledky analýzy vplyvu výmeny vlády SR na čerpanie eurofondov naznačujú, že zmena vládnych strán doposiaľ nemala výrazný vplyv na túto oblasť. Celkovo možno konštatovať, že pomocou spomenutých analýz došlo k naplneniu cieľa práce a súhrnnému zhodnoteniu využívania eurofondov na Slovensku.