Právní regulace skryté reklamy na sociálních sítích - Malechová, Dominika; Boháček, Martin, 1947-; Yusupova, Regina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Hlavním cílem této diplomové práce je posoudit, zda regulace reklamy na sociálních sítích je dostatečně zakotvena v současné české právní úpravě. V rámci tohoto cíle zjistím, jak skrytou reklamu na sociálních sítích odhalit a jaké postihy vyplývají z české právní úpravy. Dalším z cílů bude posoudit, kdo je podle právní úpravy odpovědný za šíření skryté reklamy. Pokusím se zjistit, jak je česká a evropská právní regulace upravena a zda se nahlíží na to, že jsou na sociálních sítích libovolně ovlivňovány i nezletilé osoby. Výsledkem rozborů budou i návrhy de lege ferenda, jak by měla být právní úprava novelizována, popř. doporučení k určitému způsobu uplatňování a výkladu současné úpravy, de lege lata. Diplomová práce je rozdělena do čtyř hlavních částí, z nichž každá obsahuje jednotlivé dílčí části. První část práce je věnována zejména teoretickému vymezení sociálních sítí, skryté reklamy a jejími základními druhy, se kterými se na sociálních sítích můžeme setkat. Také je obsahem vymezení právní povahy sociálních sítí. Ve druhé, nejdůležitější části, budu analyzovat současnou právní úpravu skryté reklamy na sociálních sítích a shrnu relevantní judikaturu. Rozeberu i německé judikáty týkající se skryté reklamy na sociálních sítích. Třetí část, neméně důležitá, obsahuje analýzu odpovědnosti za šíření skryté reklamy a postihy za šíření skryté reklamy. Významnou kapitolou této části diplomové práce bude i popis, jak správně reklamu označit. Příklady nesprávného označení budou pak přílohou této práce. Poslední část diplomové práce je zaměřena na skrytou reklamu konkrétně na sociálních sítích Facebook a Instagram a jejich zásady pro reklamu. V závěru mé diplomové práce jsou zodpovězeny výzkumné otázky a potvrzeny nebo vyvr
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses