Mezikulturní komunikace v mezinárodních vztazích. Případová studie : Izraelsko-Palestinský konflikt - Vorlová, Veronika (2022)
Tato práce se zabývá mezikulturní komunikací a vyjednáváním v rámci Izraelsko-Palestinského konfliktu. Cílem práce je analýza, jakým způsobem mohou jednotlivá specifika kultur ovlivnit průběh mezikulturní komunikace a vyjednávání v rámci tohoto konfliktu. Vzhledem k cíli je práce rozdělena do dvou kapitol. První kapitola vymezuje teoretická východiska vzhledem k mezikulturní komunikaci a představuje obecně metodiku kulturních dimenzí dle Geerta Hofstedeho. Druhá kapitola se věnuje případové studii, kdy je provedena analýza kulturních odlišností Izraele a Palestiny na základě paradigmatických rysů a zároveň je na ně aplikována metodika kulturních dimenzí dle Geerta Hofstedeho. Následuje podrobnější rozbor dvou důležitých vyjednávání, která proběhla v rámci konfliktu a také analýza zapojených mediátorů a mezinárodních organizací. Tyto poznatky vedou k závěru, že je mezikulturní komunikace v rámci Izraelsko-Palestinského konfliktu neefektivní, především proto, že si obě strany odmítají připustit kulturní odlišnosti, které mezi nimi existují a obě strany zároveň nahlíží na druhou kulturu pouze objektivem své vlastní kultury.