Srovnání leteckých společností Lufthansa a Ryanair v kontextu evropského trhu - Malá, Eliška (2022)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním leteckých společností Lufthansa a Ryanair v kontextu evropského trhu. Cílem práce je srovnat tyto společnosti z technického, uživatelského a ekonomického hlediska. Teoretická část nejprve zachycuje postavení letecké dopravy v rámci cestovního ruchu a vysvětluje důležité pojmy. Dále je stručně shrnuta historie letectví s důrazem na trendy ve vývoji za posledních třicet let. Představeny a následně charakterizovány jsou zde obě společnosti, Lufthansa i Ryanair. Práce se dále zabývá dopady koronavirové krize na letecký průmysl. V praktické části jsou nejprve společnosti srovnány z technického hlediska, následně je využit analyticko-hierarchický proces párového srovnávání pro vyhodnocení ukazatelů uživatelského hlediska a v ekonomické části srovnání byla provedena metoda finanční analýzy obou podniků za posledních pět let.