Hispánská lobby v USA : hlavní cíle a nejužívanější techniky a strategie - Dvořák, Lukáš (2022)
Tato práce představuje cíle a techniky používané hispánskou lobby. Cílem této práce je zmapovat a zhodnotit, jaké cíle má hispánská zájmová skupina v rámci domácí i zahraniční politiky USA. Dále pak je záměrem zmapovat aktivity a techniky, kterými svých cílů dosahuje. Toho je dosaženo analýzou cílů hispánské populace, a zejména subjektů a organizací, které zastupují hispánskou komunitu, a analýzou aktivit a technik, kterými těchto cílů dosahují. Hlavní cíle hispánské lobby se soustředí především na poli domácí politiky a to v oblasti vzdělání a vzdělávacího systému, migrace, sociálních a ekonomických témat, a ze zahraničních cílů je pak významná pouze snaha o ovlivňování vztahů se státy Latinské Ameriky. Cíle hispánských neziskových organizací se soustředí v rámci domácích témat. Hlavním cílem hispánských organizací je posílení hispánské komunity ekonomicky, vzdělanostně i politicky, dále pak zastupování a lobbování v jejich prospěch. Techniky využívané hispánskou lobby se neliší od technik využívaných jinými zájmovými skupinami, ale důraz je kladen především na masové akce a neziskové organizace. Vliv hispánské zájmové skupiny je sice v současnosti nízký, ale s rychle rostoucí populací, finančními prostředky i politickým zastoupením můžeme očekávat i nárůst jeho důležitosti.