Sankce Evropské unie v případě porušování lidských práv - Dosdá, Renata (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje komparaci jednotlivých vybraných sankčních režimů v případě porušování lidských práv. Jedná se o Bělorusko, Írán, Ukrajinu a Venezuelu. Součástí je srovnání delistingových snah sankcionovaných jednotlivců a jednotek. Práce se nejdříve zabývá teorií, kde jsou podrobně vymezené povahy sankcí. Mohou mít různou povahu, ať už symbolickou, omezující nebo signalizační. Dále se zaměřuje na typologií sankcí, konkrétně na hospodářské sankce, zbrojní embarga, zákaz cestování a finanční sankce. Zabývá se Magnitského zákonem, který usnadnil sankční politiku a boj proti porušování lidských práv. Následně se zaměřuje na jednotlivé vybrané sankční režimy. Každá země má jiné důvody a jinou intenzitu porušování lidských práv. Sankce Evropské unie, které jsou uvaleny v případě jejich porušování mohou mít různou povahu.